Inloggen
vorige
13 september
volgende

Hits

13 september 1969 - 'Don't forget to remember' van Bee Gees bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 2 weken staan.

Nieuwsfeiten

13 september 1907 - Passagiersschip de Lusitania vertrekt voor haar eerste tocht.

13 september 1911 - De jonge Anthony Fokker geeft een vliegdemonstratie boven Haarlem in zijn zelf ontworpen eendekker 'de Spin'.

13 september 1918 - In de buurt van Weesp zakt de spoordijk bij de Merwedebrug in. Een sneltrein stort naar beneden. Er vallen 36 doden en 37 gewonden. Het is het ernstigste spoorwegongeluk uit de Nederlandse geschiedenis.

13 september 1953 - Nikita Chroestjov wordt benoemd tot voorzitter van het Centrale Comité van de communistische partij in Rusland.

13 september 1961 - Tussen Salzburg en München komt een lijkauto in botsing met een vrachtwagen. De begravenismedewerker en de weduwe komen om het leven.

13 september 1968 - Albanië treedt officieel uit het Warschaupact.

13 september 1969 - John Lennon en Yoko Ono maken hun debuut met de Plastic Ono Band. Ze geven een concert waarbij ze op de gitaar ondersteuning krijgen van Eric Clapton.

13 september 1974 - De Franse ambassade in Den Haag wordt bezet door leden van terreurorganisatie het Japanse Rode Leger. De groep wil de vrijlating van een lid dat in een Parijse gevangenis zit. Ook wil de groep 300-duizend dollar en een vliegtuig. Met het geld mogen ze later vertrekken in de richting van Zuid-Jemen. Omdat ze daar niet mogen landen, wijkt het vliegtuig uit naar Syrië. Daar moeten ze het losgeld inleveren bij de Franse ambassadeur.

13 september 1983 - Op Hilversum 2 wordt voor het eerst de TROS Nieuwsshow uitgezonden. Het programma wordt gepresenteerd door Mireille Bekooy en Wim Bosboom. De eerste jaren is het opgebouwd uit rubrieken over zaken als vissen, de natuur en klussen. Later krijgt het een journalistieker karakter. Erg populair was de boekenrubriek van Martin Ros.

13 september 1987 - Het Nederlandse vrouwenhockeyteam wordt in Londen Europees Kampioen.

13 september 1993 - De PLO en Israel ondertekenen het beginsel-akkoord over beperkte autonomie voor de Palestijnen in de Gazastrook en Jericho. De ondertekening vindt plaats in de tuin van het Witte Huis in Washington, in het bijzijn van de Amerikaanse president Clinton. De foto waarin de Israelische president Rabin en PLO-leider Arafa elkaar een hand geven wordt wereldberoemd.

13 september 1994 - Een groepje van vier lotto-liefhebbers wint een prijs 42 miljoen D-Mark, in de Duitse lotto. Het is het hoogste bedrag dat ooit in de lotto-kas gezeten heeft.

13 september 1996 - Vrijdag de dertiende.

13 september 1997 - In Leeuwarden wordt Meindert Tjoelker doodgeschopt. Tjoelker zei iets tegen een groepje jongeren dat een fiets aan het vernielen was. Het groepje richtte zijn agressie op Tjoelker en schopte de jongen dood. Op de dag dat Meindert Tjoelker zou gaan trouwen (19 september) wordt hij begraven. Die avond om elf uur houdt Nederland een minuut stilte in acht. De daders krijgen later lichte straffen, omdat niet duidelijk is wie de dodelijke schop heeft toegebracht.

13 september 1998 - In De Bilt wordt het overdag niet warmer dan 10,9 graden. Nog nooit (sinds de temperatuurmetingen begonnen) was het zo vroeg zo koud overdag.

13 september 1998 - Zuidwest Nederland en Zuid Limburg beleven een uitzonderlijk natte dag. Op veel plaatsen komt meer dan 100 mm regen naar beneden. Dirksland wordt het zwaarst getroffen. Dit plaatsje op Goeree Overflakkee krijgt 134 mm neerslag te verwerken. Sloten kunnen het water niet meer aan en overstromen. Veel kassen komen blank te staan. Het natte weer richt een miljoenenschade aan.

13 september 2002 - Journaal-presentator Harmen Siezen leest om 18.00 uur zijn laatste NOS-Journaal. Hij zet een punt achter een carrière van 33 jaar bij het Journaal. Die periode heeft hij maar één keer onderbroken, voor een mislukt uitstapje naar TV10. Siezoen begon in 1969 bij het Journaal, toen het nieuws nog in zwartwit gebracht werd. Hij was de eerste vijf jaar verslaggever. Daarna ging hij als nieuwslezer aan de slag.

13 september 2005 - In Amsterdam wordt Claudia Melchers ontvoerd. Ze is de dochter van de steenrijke zakenman Hans Melchers. Als losgeld wordt 300 kilo cocaïne gevraagd. Nog voordat er iets geleverd is, wordt Melchers een paar dagen later vrijgelaten. Kort daarna werden verschillende verdachten van de ontvoering opgepakt.

13 september 2009 - De driemast-klipper Stad Amsterdam is vanuit Southampton vertrokken voor een eenjarige wereldreis in de sporen van Charles Darwin. Het schip zal de reis die Darwin van 1831 tot 1836 met de Beagle maakte herhalen in het kader van de viering van het tweehonderdste geboortejaar van de beroemde geleerde.

Geboren

13 september 1916 (†23 november 1990)
Roald Dahl - Brits schrijver van vooral korte verhalen. Hij is zowel populair bij kinderen als bij volwassenen; hij schreef kinderboeken en boeken en verhalen voor volwassenen. Zijn kinderboeken zijn fantastisch, grappig en soms griezelig. In zijn boeken zijn de goeden en de slechten heel makkelijk te onderscheiden. De goeden zijn soms dieren, maar vaak kinderen. Zijn bekendste boek is misschien wel 'Sjakie en de chocoladefabriek'.

13 september 1949
Maria van der Hoeven - CDA-politica. Ze was de enige vrouw in het eerste kabinet-Balkenende. Daar was ze minister van onderwijs. Ook in het tweede kabinet-Balkenende (waar ze één van de vijf vrouwelijke bewindslieden was) had ze die baan. Toen ze 22 was, zei iemand tegen haar dat ze maar in de politiek moest gaan, omdat ze overal een mening over had. Om een beetje de sfeer van de schoolbanken te proeven is Van der Hoeven regelmatig op scholen te vinden. Ze geeft daar ook gastlessen.

13 september 1956 (†10 maart 2017)
Joni Sledge - Zangeres van Sister Sledge dat ze vormde met haar drie zussen Debbie, Kim en Kathy. De discogroep had aan het einde van de jaren zeventig grote hits met onder meer We Are Family en He's the Greatest Dancer.

15-03-2018

13 september 1972
Sabine Koning - Actrice (GTST).

Overleden

13 september 81 (Geb. 30 december 39)
Titus - Romeins keizer. Was leider van het Romeinse rijk van 79 tot 81. In zijn regeerperiode heerste er een pest-epidemie en kwamen veel mensen in Pompeii om bij de uitbarsting van de vulkaar Vesuvius.

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

vorige
13 september
volgende