Inloggen
vorige
12 oktober
volgende

Hits

12 oktober 1985 - 'Dancing in the street' van David Bowie & Mick Jagger bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 2 weken staan.

Nieuwsfeiten

12 oktober - In Vlaanderen spreekt men op deze dag over het Sint Gommaruszomertje.

12 oktober - Op deze dag vriest het over het algemeen niet, maar gebeurt dat wel, dan voorspelt een spreuk: "Wilfred kou, januari lauw".

12 oktober 1492 - Columbus zet voor het eerst voet op Amerikaanse bodem. Hij betreedt het eiland Guanahani (een van de Bahama-eilanden). In zijn dagboek beschrijft Columbus de bewoners van het eiland als "vriendelijke mensen". Ook schrijft hij dat de bewoners vermoedelijk makkelijker "op een vriendelijke manier te bekeren zijn, dan met geweld". De Spaanse ontdekkingsreiziger is de eerste Europeaan die in eeuwen tijd voet aan wal zet in Amerika. Echt de ontdekker van Amerika kun je hem niet noemen. Bijna vijfhonderd jaar eerder had één van de vikingen al met een schip de oostkust van Amerika bereikt. In Amerika en veel Spaans-sprekende landen is 12 oktober "Columbusdag".

12 oktober 1895 - Op Rhode Island, in de Verenigde Staten wordt het eerste amateur-golftoernooi gehouden. Winnaar (in een deelnemersveld van 31 golfers) is Charles Blair McDonald.

12 oktober 1951 - De NCRV is voor het eerst op televisie. De omroep gebruitk de eerste televisieavond in haar bestaan voor het uitzenden van het cabaretprogramma 'De lachende Spinnenkop'.

12 oktober 1951 - De Nederlandse televisie is voor de vierde keer 's avonds in de lucht. Voor het eerst verzorgt de NCRV een uitzendavond.

12 oktober 1960 - Sovjet-premier Chroetsjov maakt zich voor de hele wereld belachelijk door tijdens een toespraak bij de Verenigde Naties zijn schoen uit te trekken en daarmee hard op tafel te slaan.

12 oktober 1960 - Voor het oog van draaiende camera's wordt de Japanse politicus Inejor Asanuma doodgestoken. Dat gebeurt op het moment dat hij een toespraak houdt. Dader is een 17-jarige student.

12 oktober 1963 - Het Grand Gala Du Disc 1963. Tijdens het muzikale gedeelte, traden de artiesten op die aan het eind van de avond bekroond zouden gaan worden. Na hun optredens verklaarde Willem Duys, dat Bomans was gevraagd om “op alleszins passende en waardige wijze de Edisons” te overhandigen. Ondanks deze geruststellende woorden, werd de prijsuitreiking een klucht. Het podium hielp daarbij enorm. De bekroonden moesten een onmogelijk trappetje af waarna ze over een hoge brede rand moesten stappen. Bomans kwam achter de coulissen vandaan, stommelde tot halverwege, sprong over de rand en landde achter zijn spreekgestoelte.

18-10-2012

12 oktober 1963 - Het radioprogramma Uitlaat gaat van start. Daarin waren voor het eerst Kees van Kooten en Wim de Bie te horen. Ze ontwikkelden in dat programma de klisjee-mannetjes.

12 oktober 1968 - De NCRV zendt de achtste en laatse aflevering uit van De Glazen Stad, een televisie-feuilleton van Willy van Hemert, gebaseerd op een boek van P.J. Risseeuw.

12 oktober 1968 - De Olympische Spelen in Mexico worden geopend. Tijdens de spelen behaalt Ada Kok een gouden medaille op de 200 meter vlinderslag en judoka Anton Geesink pakt ook goud.

12 oktober 1968 - In Mexico-Stad gaan de 19-de Olympische Zomerspelen van start.

12 oktober 1971 - Jesus Christ Superstar gaat in premiere op Broadway. Nog voordat het doek voor het stuk voor het eerst opging, waren van de elpee van de musical al twee-en-een-half exemplaren verkocht. Ondanks de kritiek die sommige mensen hadden op de moderne uitvoering van het verhaal van Jezus, wordt de musical een enorm succes. Het wordt 720 keer opgevoerd. Ook verschillende liedjes uit het stuk werden hits. Voorbeelden: I Don't Know How To Love Him (van Helen Reddy) en Jesus Christ Superstar (Murray Head). De belangrijkste mannen achter de musical zijn tekstschrijver Tim Rice en componist Andrew Lloyd Webber.

12 oktober 1972 - De VPRO zendt de eerste aflevering uit van de comedy All in the Family (die serie met Archie Bunker).

12-10-2012

12 oktober 1974 - Mies Bouwman begint met een nieuw amusementsprogramma. Het zou de show met de langste naam worden: 'Een mens wil op de zaterdagavond wel eens even zitten en een beetje lachen want er is al genoeg ellende op de wereld'. In het programma zagen we leraren die wilden tapdansen, een koor uit Drente dat hun dorp bezong, een bolleboos die in drie minuten 1000 artikelen uit een supermarkt kon opnoemen en de man-met-het-derde-been.

12 oktober 1984 - 'Where everybody knows your name'. Dat liedje klonk voor het eerst op 12 oktober bij de NCRV. Toen zond die omroep de eerste aflevering uit van Cheers. De comedy over de bar in Boston.

12 oktober 1984 - Curry & Van Inkel beleeft zijn premiere. Het legendarische radioprogramma was elke vrijdagavond te horen bij Veronica op Radio 3. Het drumstel, De MiniMix van Ben Liebrand, de locomokipkachefoon en de Eikel van de week. Dat waren belangrijke ingrediënten van de show. De makers waren Adam Curry en Jeroen van Inkel. Het programma zou in 1987 stoppen. Toen verhuisde Curry naar Amerika, waar hij een baan kreeg bij MTV.

09-06-2008

12 oktober 1984 - De Britse premier Magret Thatcher ontkomt in Brighton aan de dood bij een bomaanslag op het hotel waar ze verblijft. De aanslag is het werk van de IRA en kost 4 mensen het leven. De IRA gebruikt 45 kilo springstof en pleegt de aanslag tegen het Engels kabinet.

12 oktober 1984 - Na het ANP-nieuws van 7.00 is voor het eerst Het Gebouw te horen, een radioprogramma van de VPRO. Vooral de lengte is vernieuwd. De rechtstreekste uitzending duurt negen en een half uur, tot 16.30 uur. Het wordt gemaakt door ongeveer veertig presentatoren en journalisten. Het programma bevatte onderdelen als Het Marathongesprek, Standplaats, het Boráthoekje en de Radionieuwsdienst verzorgd door DPA (Dorrestijns Pers Agentschap). Bekende presentatoren waren Henk van Hoorn, Peter Flik, Stan van Houcke, Harmke Pijpers, Cor Galis en John Jansen van Galen. De laatste aflevering werd uitgezonden in 1993.

12 oktober 1986 - In het IJslandse Reykjavik eindigt de top-ontmoeting tussen de Amerikaanse president Reagan en de Sovjet-leider Gorbatsjov. De twee heren bereiken net geen wapen-akkoord. Grootste struikelblok vormt starwars. De Amerikanen weigeren af te zien van dat schilt in de ruimte.

12 oktober 1993 - In een afgelegen gehucht plegen 53 leden van een stam op 12 oktober 1993 massaal zelfmoord. Hun leider, Ca Van Liem, had hen verzekerd dat ze zo naar de hemel gingen. Hij had eerst geld van de volgelingen geďncasseerd.

12 oktober 1995 - De Nederlandse chemicus Paul Crutzen wint de Nobelprijs voor chemie.

12 oktober 1997 - Zanger/liedjesschrijver John Denver komt om bij een vliegtuigcrash. Hij stort met een zelbouw-vliegtuigje neer in Monterey Bay bij California. Denver was 53 jaar. We kennen hem van liedjes als "Take Me Home Country Road" en "Rocky Mountain High".

12-10-2012

12 oktober 1998 - Beau van Erven Dorens en Minoesch Jorissen zijn vanaf vandaag de vaste presentatoren van RTL Live, het dagelijkse middagprogramma van RTL4.

12 oktober 1998 - Beursfonds Baan verwacht f. 50 mln. verlies te lijden. De koers zakt 30%.

12 oktober 1998 - De eerste groep asielzoekers komt aan in het legertentenkamp in Ermelo. Sommige tenten lekken. Veel politici vinden dat een schande.

12 oktober 1999 - De Nederlanders Gerard 't Hooft en Martin Veltman krijgen de Nobelprijs Natuurkunde. De al jaren gebrouilleerde wetenschappers willen elkaar hiervoor wel weer ontmoeten.

12 oktober 1999 - In Sarejevo wordt de zesmiljardste wereldburger geboren. Secretaris-generaal Koffi Annan gaat op kraamvisite.

12 oktober 1999 - Tijdens een emotionele persconferentie maakt Youp van 't Hek bekend dat zijn oudejaarsvoorstelling in de Amsterdamse Stadsschouwburg niet doorgaat. Hij is boos omdat veel kaartjes in de zwarte handel terecht zijn gekomen en voor onwaarschijnlijk hoge bedragen worden verkocht.

12 oktober 2000 - Kabelmaatschappij UPC maakt bekend geld te gaan teruggeven aan mensen die problemen hebben met de radio- of televisieontvangst. Aanleiding is een actie van consumentenprogramma's die wekenlang aandacht besteedden aan de klachten die veel klanten van UPC hebben.

12 oktober 2002 - Bij aanslagen op het Indonesische eiland Bali komen bijna 200 mensen om het leven. Twee bommen ontploffen bij een propvolle discotheek die vooral druk bezocht wordt door Australiërs. De islamitische terreurorganisatie Al Qaeda eist de verantwoordelijkheid op.

12 oktober 2004 - De Amsterdamse officier van justitie Tonino legt zijn functie neer na een uitzending van Peter R. de Vries. Die onthulde dat Tonino deze zomer zijn computer bij het vuilnis op straat had gezet. Een taxichauffeur die de computer meenam en hem thuis opstartte kon zijn ogen niet geloven en stapte ermee naar de Vries.

12 oktober 2007 - Er komt een nieuwe Suske en Wiske uit: De Elfstedentocht. Er komt ook een Friestalige versie in de winkels.

12 oktober 2009 - Bierbrouwerij Bavaria introduceert maandag met een grote operatie een nieuwe uitstraling voor het merk. De nieuwe huisstijl verschijnt vanaf maandag in een keer op de kratjes, flessen, blikken en vaatjes maar binnen drie maanden ook bijvoorbeeld op de tap, glazen en uithangborden in de horeca. Voor de operatie is de fabriek in Lieshout maandag gesloten. Alle achthonderd medewerkers trekken het land in om bij mensen thuis oude kratjes om te ruilen voor nieuwe.

12 oktober 2009 - De nieuwe single van Michael Jackson 'This is it' komt uit. Het is de eerste nieuwe song van Jackson sinds het overlijden van de popster eind juni 2009.

Geboren

12 oktober 1925 (†23 maart 1991)
Fons Jansen - Cabaretier. Hij was vooral bekend van het programma 'De lachende Kerk', dat hij sinds 1964 honderden keren opvoerde. Daarin bracht hij op milde wijze zijn publiek en zichzelf aan het twijfelen over katholieke dogma's. Citaat: "Gun een ander eens een zitplaats in de trein, neem vaker de auto."

12 oktober 1935
Luciano Pavarotti - zanger

12 oktober 1935
Samuel Moore - Zanger van Sam & Dave (Hold On! I'm Comin').

12 oktober 1941
Paul Simon (Paul Frederic Simon) - Zanger. Vormde jaren duo met Art Garfunkel. Geboren in New Ark (New Jersey). Trouwde met Peggy Harper, Carrie Fisher en Edie Brickell. (Mrs. Robinson, The Boxer, The Sound Of Silence, Bridge Over Troubled Water).

12 oktober 1948 (†24 december 2016)
Rick Parfitt - Zanger/gitarist van Status Quo. Hij was de schrijver van veel Status Quo-hits, waaronder Whatever You Want en Roll Over Lay Down.

12 oktober 1967
Lucille Werner - Presentatrice van de AVRO.

Overleden

12 oktober 1990 (Geb. 12 juni 1909)
Max Tailleur - Entertainer, moppentapper, moppenboekenschrijver.

12 oktober 1996 (Geb. 14 februari 1943)
Gerard Thoolen - Nederlands acteur.

12 oktober 2002 (Geb. 6 november 1916)
Ray Conniff - Componist en bandleider. Conniff maakte meer dan 100 grammofoonplaten en won een Grammy Award voor het liedje 'Somewhere my Love' uit Doctor Zhivago. Zijn Ray Conniff Singers scoorden een wereldhit met het liedje Harmony.

12 oktober 2009 (Geb. 6 november 1974)
Frank Vandenbroucke - Belgisch wielrenner - Frank Vandenbroucke, ook wel 'VDB' genoemd was een van de grootste Belgische wielertalenten, die veel won, maar ook diep viel. Hij gebruikte meer dan eens doping en handelde ook in prestatiebevorderende middelen. Had drankproblemen, werd depressief en deed enkele zelfmoordpogingen. Overleed onverwacht tijdens een vakantie in Senegal aan longembolie.

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

vorige
12 oktober
volgende