Inloggen
vorige
11 september
volgende

Hits

Geen gegevens gevonden.

Nieuwsfeiten

11 september 1875 - Voor het eerst in de geschiedenis verschijnt er een strip in een krant. De strip draagt de titel "Professor Tigwisselís Burglar Alarm" en is te vinden in de Daily Graphics, een dagblad dat verschijnt in New York.

11 september 1909 - In het Duitse Heiderberg wordt de komeet van Halley weer waargenomen. Astronomen ontdekken dat het om dezelfde komeet gaat die ook 76 jaar eerder verscheen.

11 september 1940 - NSB-leider Anton Mussert richt vanuit de NSB de Nederlandse SS op.

11 september 1960 - De Amerikaanse Wilma Rudolph is de ster op de Olympische Spelen in Rome. Ze gaat naar huis met drie gouden medailles: voor de 100, 200 en 400 meter. Haar prestaties zijn nog opmerkelijker als je je realiseert dat Rudolph vroeger aan kinderverlamming leed. Opmerkelijke tijdens de Olympische Spelen was ook de prestatie van de EthiopiŽr Abeke Bikila. Hij wint de marathon... op blote voeten!

11 september 1962 - Ringo Starr staat voor het eerst samen met John, Paul en George in de studio voor de opname van een Beatles-plaat. Hij vervangt drummer Pete Best. Het eerste nummer dat de vier opnemen is "Love Me Do". Na zeventien keer zingen staat het liedje goed op de plaat.

11 september 1973 - Militairen plegen een staatsgreep in Chili. Ze stellen president Salvador Allende een ultimatum dat inhoudt dat hij voor middernacht moet aftreden. Hij gaat daar niet op in. De militairen bombarderen het presidentieel paleis. Ze schieten Allende in zijn paleis dood.

11 september 1979 - Op 11 september 1977 brengt Freek de Jonge naar buiten dat hij stopt met met Neerlands Hoop. Het cabaretduo dat hij sinds 1968 vormt met Bram Vermeulen. Vermeulen voelt zich ernstig voor het blok gezet. Het programma Code wordt in uiterste spanning voortgezet. Op 23 december in Haarlem spelen ze de laatste voorstelling van Neerlands Hoop.

11 september 1981 - Na een formatie van 105 dagen beŽdigt koningin Beatrix een nieuw kabinet-Van Agt. Den Uyl is vice-premier en 'superminister' van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

11 september 1985 - Filmmaker Joris Ivens krijgt in Parijs het Gouden Kalf, de prijs van de Nederlandse Filmdagen. Minister Brinkman reikt de prijs uit.

11 september 1986 - De Newyorkse effectenbeurs Wall Street beleeft een dramatische koersval van 86,61 punten, de grootste die ooit in EEN dag werd geregistreerd.

11 september 1987 - De NCRV zendt de laatste aflevering van de politieserie Hill Street Blues uit.

11 september 1987 - In Amsterdam Zuid-Oost wordt het nieuw hoofdkantoor van de NMB-bank in gebruik genomen. Het bakstenen gebouw, dat bestaat uit een groot aantal torens oogst veel belangstelling.

11 september 1989 - De regeringen van Oostenrijk en Hongarije besluiten de grens tussen hun landen open te stellen voor Oostduitsers die naar het westen willen. Zevenduizend Oostduitsers maken de gebruik van de mogelijkheid om zo naar Westduitsland te reizen.

11 september 1995 - De orkaan Luis treft de Bovenwindse Antillen. Vooral Sint Maarten wordt zwaar getroffen.

11 september 1996 - De Over-Betuwse dorpen Huissen, Bemmel en Gendt besluiten schevevlaggenmasten langs tachtig kilometer-wegen te plaatsen. Telkens als er op die wegen een ernstig ongeluk gebeurt, worden de vlaggen aan die masten 24 uur lang halfstok gehangen. Dat moet de voorbijrazende automobilisten aan het denken zetten.

11 september 1996 - De Riksbioscopen gaan dicht. In die zalen kon je voor twee gulden vijftig een film zien, die eigenlijk al uit de roulatie was. Er kwamen wel veel mensen op af, maar die betaalden met z'n allen toch te weinig riksen om de schoorsteen van de exploitant blijvend te laten roken.

11 september 1996 - De Vereniging Dienstweigeraars heeft koningin Beatrix om amnestie gevraagd voor dienstweigeraars. De vereniging vindt dat ze niet meer kunnen worden vervolgd, nu de opkomstplicht is afgeschaft.

11 september 1997 - Op de TV is het interview te zien van Paul Witteman met prins Willem Alexander. De prins zegt dat hij klaar is voor het koningsschap, dat hij wat wil doen in het 'watermanagement' en dat hij niks wil zeggen over z'n vriendin. Hij zegt ook dat hij in de toekomst Koning Willem IV genoemd wil worden. De woorden van de prins maken indruk. De waardering voor de troonopvolger stijgt.

11 september 1998 - Het rapport van aanklager Starr is gepubliceerd. Starr noemt elf redenen om Clinton af te zetten nu blijkt dat hij loog over zijn relatie met Lewinsky. Het rapport toont onthutsende details: de president bedreef seks met een sigaar.

11 september 2001 - Vliegtuigen boren zich in het World Trade Center in New York en in het Pentagon in Washington. Bij de aanslagen komen duizenden mensen om het leven. De terreurdaden zijn het werk van islamitische extremisten die onder leiding staan van Osama bin Laden.

11-05-2008
11-05-2008

11 september 2001 - Wegens de ramp in de VS worden voor het eerst in de historie zowel Nederland 1 als Nederland 2 gebruikt als calamiteitenzender. Op Nederland 3 is voetbal te zien; de wedstrijd Nantes-PSV gaat 'gewoon' door. RTL5 fungeert als non-stop-nieuwszender, RTL4 brengt een aangepaste programmering en de SBS-zenders brengen allemaal dezelfde beelden van de aanslagen.

11 september 2003 - De Zweedse minister Anna Lindh overlijdt een dag nadat ze in een Stockholms warenhuis is neergestoken. Zweden, waar in 1986 premier Palme ook is vermoord, reageert geschokt. Aan de hand van video-opnames pakt de politie na enkele dagen een verdachte op, die op 24 september weer vrijkomt wegens gebrek aan bewijs. Dezelfde dag wordt een nieuwe verdachte aangehouden. Volgens Zweedse media is zijn DNA op het moordwapen gevonden.

11 september 2008 - Er breekt brand uit in de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Engeland. Een vrachtwagen staat in brand. TweeŽndertig mensen worden geŽvacueerd via de servicebuis. Zes mensen raakten lichtgewond. Ze kampten met ademhalingsmoeilijkheden. Het kost de meer dan driehonderd Britse en Franse brandweerlieden 16 uur om het vuur te bestrijden. Op 13 september rijden de eerste treinen weer door de tunnel.

11 september 2009 - Twarres-zangeres Mirjam Timmer heeft een nieuwe "Johan" lid gevonden voor Twarres. Ruud de Wild ging in zijn radio-show van Q-music de afgelopen weken naarstig op zoek naar 'de nieuwe Johan' voor de Friese band. In de finale werd de niet Fries Joost Bloemendal uitgeroepen tot winnaar. "Geweldig, dat had ik niet verwacht, er zitten zoveel goede zangers tussen", stamelde Bloemendal na de uitreiking. Omdat Twarres ook Friestalige liedjes heeft moet Johan II wel op taalcursus!

Geboren

11 september 0
Gepke Witteveen - Actrice van Goudkust (geboortejaar onbekend).

11 september 1945
Franz Beckenbauer - Legendarisch Duits voetballer en voetbaltrainer.

11 september 1952
Thommy Shaw - Gitarist van Styx (Babe).

11 september 1957
Jon Moss - Drummer van Culture Club (Karma Chameleon).

11 september 1959
Mick Talbot - Toetsenist van The Style Council (My Ever Changing Moods, Long Hot Summer).

11 september 1962
Kristy McNichol - Actrice (Empty Nest).

11 september 1962
Pauline Dekker - Presentatrice van Veronica/Yorin.

11 september 1965
Bashar al-Assad - Prresident van SyriŽ. Hij volgde in 2000 zijn vader Hafiz al-Assad op. Hij studeerde oogheelkunde in Londen. Hij is getrouwd met Asma. Samen hebben ze drie kinderen.

11 september 1972
Ricky Koole - Actrice.

11 september 1977
Jon Buckland - Jon Buckland gitarist van de Britse band Coldplay. Het is trouwens een slimme jongen. Na de middelbare school studeerde hij astronomie en wiskunde.

Overleden

11 september 1971 (Geb. 17 april 1894)
Nikita Chroesjtsjov - Leider van de Sovjet-Unie in de jaren 50 en 60. Hij was onder andere aan de macht tijdens de Cubacrisis die bijna uitliep op een atoomoorlog.

11 september 1987 (Geb. 9 oktober 1944)
Peter Tosh - Jamaicaans reggaemuzikant (Don't Look Back).

11 september 2000 (Geb. onbekend)
Mieke Bos - Vormde in de jaren vijftig en zestig met haar zus De Selvera's. Bekend van hits als De Postkoets en Twee Reebruine Ogen.

11 september 2003 (Geb. 19 juni 1957)
Anna Lindh - Zweedse minister. Overleed nadat ze was neergestoken in een een warenhuis in Stockholm.

Zeezenders

11 september 1978 - 9:00 uur: Aegir slaat met wk 8 van haar ankers, mayday calls van Rene de Leeuw.

11 september 1978 - Rond 12:00: Aegir loopt haven van Maasluis binnen, inbeslagname.

vorige
11 september
volgende