Inloggen
vorige
11 november
volgende

Hits

11 november 1967 - 'Homburg' van Procol Harum bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 3 weken staan.

11 november 1972 - 'Ich hab' die Liebe geseh'n' van Vicky Leandros bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 5 weken staan.

11 november 1978 - 'Dreadlock Holiday' van 10CC bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 3 weken staan.

Nieuwsfeiten

11 november - Omstreeks deze datum verschijnt de Martijnlente met veelal lauw, vochtig en somber weer.

11 november - Vandaag is het Sint-Maarten; een zeer belangrijke Nederlandse volksheilige. In sommige delen van het land trekken kinderen vanavond zingend langs de deur om snoep te vragen. In deze tijd van het jaar komen nog steeds nazomers voor, maar die duren wel steeds korter. Een van deze oplevingen van goed weer, werd de Sint-Maartensnazomer genoemd. "Al moet Sint-Maarten een mantel dragen, hij moet tocht wandelen in zomerse dagen". Is het weer vandaag zacht, dan mogen we een strenge winter verwachten: "Is om Sint-Maarten nog loof aan de bomen, zo moogt ge van een lange winter dromen". Mocht het vandaag vriezen, dan hoef je niet op een winterse kerst te rekenen: "Staat met Sint-Maarten op het ijs de gans, dan houdt ze met Kerstmis in het water een dans".

11 november 1648 - Nederland en Frankrijk besluiten ieder de helft van het Caribische eiland Sint Maarten te besturen. Nog steeds in Sint Maarten het enige stukje van ons koninkrijk dat grenst aan Frankrijk.

11 november 1790 - De Britten maken kennis met een nieuwe bloem: de chrysant. De eerste chrysanten waren per schip van China naar Engeland vervoerd.

11 november 1918 - Duitsland ondertekent in Compiègne de wapenstilstand. Het betekent het eind van de Eerste Wereldoorlog. Op deze dag zijn er in Frankrijk 400-duizend en in Duitsland meer dan twee miljoen krijgsgevangenen. Ze zitten opgesloten in kampen.

11 november 1956 - De Russen hebben na een week vechten de opstand in Boedapest onder controle. Premier Imre Nagy wordt gevangen genomen.

11 november 1965 - Ian Smith, hoogste baas in Rhodesie, verklaard zijn land eenzijdig onafhankelijk van Groot-Brittannië.

11 november 1965 - Vanaf deze dag vroor het twee weken achter elkaar elke nacht. In Noord-Nederland blijft het op acht dagen zelfs de hele dag vriezen.

11 november 1967 - Bij de NCRV gaat de televisieserie 'Eerste Man!' in premiere. We zien de belevenissen van Freek Nijland, taxichauffeur in Amsterdam.

11 november 1968 - De Malediven (een eilandengroep in de Indische Oceaan) worden een republiek. Veel mensen kennen de Malediven het best van de blikjes tonijn in de supermarkt. Daarop staat vaak dat de tonijn gevangen is bij de Malediven.

11 november 1968 - John Lennon en Yoko Ono brengen een opmerkelijke elpee uit. Het album heet “2 Virgins”. Op de voorkant staat een foto van John en Yoko in hun blootje.

09-11-2011

11 november 1969 - Jim Morrison wordt aangehouden in een vliegtuig omdat hij dronken is.

11 november 1975 - Het Afrikaanse Angola wordt onafhankelijk van Portugal. De 11de van de 11de is nog altijd een feestdag in Angola.

11 november 1982 - In Polen wordt Lech Walesa vrijgelaten uit de gevangenis. Walesa was leider van de vakbond Solidariteit (communisten waren niet gediend van de vakbond en verboden die).

11 november 1983 - De grootste rookworst ter wereld krijgt een vermelding in het Guinness Book of Records. De worst weegt 116,7 kilo, heeft een omvang van 0,62 meter en is 4,75 meter lang. Hij is gemaakt door een slager in Arnhem, ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad.

11 november 1983 - Rudi Carell keert na jaren terug op de Nederlandse televisie. Hij presenteert vandaag de eerst van 13 afleveringen van de "Nationale Televisieaktie 1-2-3-voor de Zonnebloemshow' voor de KRO. Producer is Joop van den Ende. Eli Asser verzorgt de teksten.

09-11-2011

11 november 1986 - In het tv-programma "Wedden dat?" verliest de Zangeres Zonder Naam een weddenschap. Als tegenprestatie zal de zangers nu een optreden gaan doen smaen met de Achterhoekse rockband Normaal. Het resulteerde zelfs nog in een mooie hit voor "Mexiiiiiiicooooooooooo" voor Normaal en ZZN

11 november 1987 - De Nederlander Frans Schmidt schildert met een penseel voorzien van één haar een schilderijte van 2 bij 4 millimeter. Het heet “Schmidts micro compositie”.

11 november 1987 - In New York wordt een record-bedrag betaald voor een schilderij van Van Gogh. De Irissen brengt 49 miljoen dollar op.

11 november 1995 - In Nigeria worden milieu-activist Ken Saro-Wiwa en acht anderen geëxecuteerd door de militaire regering. De executie leidt tot een storm van protesten. Nigeria wordt geschorst uit het gemenebest en er worden sanctief opgelegd.

11 november 1995 - Nederland wint de wereldtitel korfbal door in de finale met 21-13 te winnen van België.

11 november 1995 - Op het weerstation Oost-Maarland in Zuid-Limburg wordt een temperatuur van 19,8 graden gemeten.

11 november 1996 - James en Cheryl Mooring, het Amerikaanse echtpaar dat in Nederland gevangen zit, worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft minister Winnie Sorgdrager van justitie besloten. Het tweetal loopt in de VS de kans tot twintig jaar celstraf te worden veroordeeld wegens het telen van zo'n 250 hennep-planten in hun boerderij in Arkansas. Tientallen bekende Nederlanders hadden na de uitspraak van de Hoge Raad nog een klemmend beroep gedaan op Sorgdrager om de Moorings niet uit te leveren.

11 november 1998 - De Rabobank betaalt beleggingsclub D'n Anwas f. 17,5 miljoen compensatie voor verlies door wanbeheer.

11 november 1998 - Hans Haaks breekt het wereldrecord 'drummen'. Hij drumde 750 uur achtereen.

11 november 1999 - De Amerikaanse zangeres Britney Spears heeft in Dublin vier MTV Europe Music Awards in de wacht gesleept. Spears kreeg de prijzen voor beste vrouwelijke artiest, beste doorbraak, beste lied ('Baby one more time') en beste optreden. Spears zei overweldigd te zijn door het aantal prijzen. Zanger/acteur Will Smith werd uitgeroepen tot de beste mannelijke artiest en liet hiermee Robbie Williams en Ricky Martin achter zich. Andere prijswinnaars waren onder anderen Backstreet Boys (beste groep), The Offspring (beste rock), Fatboy Slim (beste dansact), Whitney Houstan (beste R&B-act) en Blur (beste video).

11 november 1999 - Een Amerikaanse telefoonmaatschappij gaat telefoonkaarten met de afbeelding van de Paus op de markt brengen. Siesta Telecom heeft daarover vandaag een akkoord met het Vaticaan gesloten. Op de kaarten staat een afbeelding van de kerkleider met handtekening en een zegen. Het Vaticaan krijgt van elk verkocht exemplaar 1 dollar.

11 november 1999 - Een kind in Uithoorn en een kind in Amstelveen zijn beroofd van hun Sint-Maartensnoep. Ze liepen nietsvermoedend op straat toen een berover hen hardhandig tegen de grond werkte. De politie denkt dat het om dezelfde dader gaat. In Amsterdam werd een 70-jarige vrouw beroofd door vier meisjes. De kinderen zongen uit volle borst een lied bij de deur. Nadat de bejaarde vrouw hen hiervoor had beloond met snoep, wilden de meisjes nog even plassen en een glaasje water drinken. Met het vertrek van de Sint-Maartengangers was ook de polstas, met pinpassen, rijbewijs en portemonnee van de vrouw verdwenen.

11 november 1999 - In Foggia vallen 67 doden als hun flatgebouw 's nachts instort. Na 700 jaar komt een eind na het erfrecht op zetels in het Britse Hogerhuis.

11 november 2000 - Een brand in een skitrein in een tunnel bij Kaprun (Oostenrijk) eist 155 levens. Ook 2 Nederlanders komen om. Een treindefect heeft de ramp veroorzaakt.

11 november 2000 - Er voltrekt zich een ramp bij de Oostenrijkse wintersportplaats Kaprun. Een treintje met skiërs rijdt tunnel in en vlieg in brand. Meer Meer dan 150 mensen komen om in de vuurzee. Maar een paar passagiers weten de tunnel levend te verlaten.

11 november 2004 - De Palestijnse terroristenleider Arafat overlijdt in een ziekenhuis in Parijs.

11 november 2009 - In Duitsland mag de cd "Liebe ist für alle da" van de Duitse rockband Rammstein niet meer aan minderjarigen worden verkocht vanwege een te openlijk sadomasochistisch lied. De Duitse autoriteiten oordeelden dat de foto op de hoes te sadomasochistisch is voor minderjarigen. Ook het lied "Ich tue dir weh" ('Ik doe je kwaad'), waarvan de zeer expliciete tekst gewelddadige seks vergoeilijkt, viel niet in goede aarde.

Geboren

11 november 1911 (†7 februari 1999)
Koning Hoessein - Koning van Jordanië. Speelde in de 46 jaar dat hij koning was een grote rol in het Midden-Oosten. Was radio-amateur en had zo via de radio ook soms contact met gewone Nederlanders.

11 november 1945
Daniel Ortega - Werd in 1984 president van Nicaragua.

11 november 1955
Jigme Singye Wangchuk - Koning van Bhutan (sinds 1972).

11 november 1962
Demi Moore - Actrice.

11 november 1974
Leonardo Di Caprio - acteur

Overleden

11 november 2004 (Geb. 24 augustus 1929)
Yasser Arafat (Mohammed Yasser Abdul-Ra'ouf Qudwa Al-Husseini) - Leider van de PLO (de Palestijnse Bevrijdings Organisatie). Zelf zegt hij dat hij in Jeruzalem is geboren. Veel anderen beweren dat hij geboren werd in de Gazastrook of in Cairo (Egypte). Zijn ouders noemden hem 'Mohammed'. Hij kreeg al jong de bijnaam 'Yassir' wat 'makkelijk' betekent. Die naam heeft hij later overgenomen. De Israëlische minister van defensie Sharon zei ooit: "Ik kent niemand die sinds de Nazitijd zoveel bloed van joodse burgers aan zijn handen heeft kleven als Arafat".

Zeezenders

Geen gegevens gevonden.

vorige
11 november
volgende