Vandaag in het Verleden
1 mei

Hits

1 mei 1971 - 'Funny funny' van Sweet bereikt de bovenste plaats in de Top 40. Het blijft er 2 weken staan.

Nieuwsfeiten

1 mei - Dag van de Arbeid. De oorsprong van dit socialistische feest ligt, gek genoeg, in de Verenigde Staten. Daar breekt op 1 mei 1884 een staking uit die leidt tot de invoering van een acht-urige werkdag. De dag zou de geschiedenis ingaan als de eerste Dag van de Arbeid.

1 mei - Op de heiligenkalender staan onder meer Philippus en Jacobus. Over hen gaat de volgende weerspreuk: "Philippus en Jacobus, portieren van de mei, draag zorg voor onze wei. Breng af en toe wat regen en zegen allerwegen. Wat koelt en wat nat. Vul kelder, beurs en vat." Een weerspreuk van Philippus luidt: "Als Sint-Philippus regent, is de oogst gezegend".

1 mei 1838 - In de VS verschijnen de eerste Batman-strips.

1 mei 1844 - Samuel Morse verzendt zijn eerste telegrafische boodschap.

1 mei 1884 - De bouw van de eerste wolkenkrabber in Amerika gaat van start. Het bouwwerk verrijst niet in New York, zoals je misschien zou denken, maar in Chicago. Echt spectaculair werd het bouwwerk niet. De wolkenkrabber zou maar tien verdiepingen tellen. Maar het was een begin...

1 mei 1909 - De regering bepaalt dat de tijd in Amsterdam voortaan geldt als nationale klokkentijd. Daarmee is Nederland een buitenbeentje. Andere landen om ons heen hebben zich aangesloten bij grotere tijdzones.

1 mei 1916 - De zomertijd wordt in Nederland ingevoerd. Ons land volgt daarmee Duitsland, waar de zomertijd een dag eerder al was ingegaan. Achtergrond is de schaarste aan steenkool (door de Eerste Wereldoorlog). Om daar zuiniger mee om te gaan wordt de klok in de zomer een uur vooruit gezet. Hierdoor is het 's avonds een uur langer licht. De eerste zomertijd liep tot 1 oktober 1916.

1 mei 1925 - Cyprus wordt een Britse kolonie.

1 mei 1927 - De voetbal-interland Nederland-België eindigt in een 3-2 overwinning voor de Nederlanders. Er was veel meer publiek dan het stadion aankon. Politie te paard wist de toeschouwers achter de zij- en achterlijnen te houden.

1 mei 1928 - De Amsterdamse fascist, kunstenaar en alcoholist Erich Wichman verstoort een radio-uitzending van de VARA door 'Leve prinses Juliana' te roepen.

1 mei 1931 - The Empire State Building in New York wordt geopend. Het is op dat moment het hoogste gebouw ter wereld. Inclusief antennemast is hij 449 m hoog (exclusief 381 m). Die mast kan trouwen ook dienst doen als aanlegsteiger voor luchtschepen. Het gebouw wordt tijdens de depressie geopend, waardoor een groot deel van de kantoorruimte onverhuurd blijft. Het krijgt de bijna "Empty State Building". De eigenaren verkopen toegangskaartjes aan toeristen om geld te verdienen.

1 mei 1950 - Vandaag viert Nederland Koninginnedag 1950.

1 mei 1960 - Een Amerikaanse spionnagevliegtuig van het type U2 vliegt het Russische luchtruim binnen. De Russen reageren door het toestel neer te schieten. Piloot Francis Gary Powers kan zich met een parachute in veiligheid brengen, maar hij wordt gearresteerd en wordt veroordeeld tot tien jaar cel. 17 maanden later wordt hij vrijgelaten in ruil voor de vrijlating van een Russische spion die in de VS gevangen zit.

1 mei 1961 - Fidel Castro maakt bekend dat er geen verkiezingen meer zullen zijn in Cuba.

1 mei 1964 - Het eerste computerprogramma in de taal BASIC draait op het Dartmouth College in Hanover, New Hampshire in de Verenigde Staten. Het is ontwikkeld door de wiskundigen John Kemeny en Thomas Kurtz. BASIC maakte het mogelijk dat ook niet-technische universiteitsstudenten met computers konden werken.

1 mei 1965 - John de Rooy maakt zijn beroemde foto's van prinses Beatrix met een onbekende jongeman in de tuin van kasteel Drakesteijn. Ze worden voor het eerst gepubliceerd op 6 mei in de Britse Daily Express. Als duidelijk is wie de jongeman is (een Duitser met de naam Claus von Amsberg) en het kabinet publicatie niet weet te voorkomen, brengt de Telegaaf de foto. Hij staat in de krant van 7 mei met als kop 'Duits diplomaat herkend'.

1 mei 1966 - Bij gemeenteraadsverkiezingen boekt de Boerenpartij forse winst.

1 mei 1966 - De Beatles geven hun laatste concert in Engeland, in de Empire Pool in Wembley.

1 mei 1967 - Elvis Presley geeft het ja-woord aan een meisje dat hij leerde kennen toen hij in Duitsland het Amerikaanse leger diende. Hij trouwt met Priscilla Beaulieu. De bruidstaart kost 3500 dollar. Het huwelijk houdt stand tot 1973.

1 mei 1967 - Professor Zijlstra is de nieuwe directeur van De Nederlandsche Bank.

1 mei 1969 - Een zes uur durende televisieuitzending vanuit Theater Carré, gepresenteerd door Mies Bouwman, levert ruim zes miljoen gulden op waarmee een stichting de bouw van dagverblijven en vakantiehuizen voor geestelijk gehandicapten kan betalen.

1 mei 1973 - De Sears Tower in Chicago is klaar. Het bouwwerk is 520 meter hoog en was destijds het hoogste gebouw ter wereld. Het telt 110 verdiepingen. Er zijn 103 liften en 18 roltrappen.

1 mei 1978 - Voor het eerst wordt er spam verstuurd via het internet! Op het toenmalige ARPANET verstuurd Gary Thuerk een bericht naar 393 computers. De maker van de toenmalige populaire (mini) computer DEC was zo slim om iedereen aan de Amerikaanse westkust op het Apranet uit te nodigen voor de presentatie van hun nieuwste computer.

1 mei 1982 - In Warschau vindt een massale demonstratie plaats voor de verboden vakbeweging Solidariteit.

1 mei 1983 - Veronica deed gewaagd: de omroep zond Emanuelle uit. Een film waarin Syliva Kristel uit de kleren ging.

1 mei 1985 - Het Nederlands voetbalelftal speelt met 1-1 gelijk tegen Oostenrijk, en behoudt daarmee een kans op kwalificatie voor het wereldkampioenschap in 1986 in Mexico.

1 mei 1985 - Johan Cruijff wordt adviseur bij MVV.

1 mei 1985 - President Reagan komt in West Duitsland aan voor een officieel bezoek.

1 mei 1986 - Vonne van der Meer krijgt de Geertjan-Lubberhuizenprijs voor literaire debutanten.

1 mei 1988 - De hogesnelheidstrein ICE haalt in Duitsland met 406,9 kilometer per uur een nieuw record voor treinen die op spoorrail rijden.

1 mei 1988 - Drie Britse militairen worden gedood en drie anderen raken zwaar gewond bij een aanslag in Roermond en het Noordlimburgse Bergen. Het Ierse Republikeinse Leger IRA eist beide aanslagen op. Het is de zwaarste terreuraktie van de IRA op het vaste land tot nu toe.

1 mei 1988 - Op de Nederlandse snelwegen mag voortaan 120 kilometer per uur gereden worden.

1 mei 1989 - Het kabinet-Lubbers valt over het reiskostenforfait.

1 mei 1989 - Joop van den Ende maakt bekend dat hij bezig is met de oprichting van een commercieel televisiestation. De zender zou TV10 moeten heten. De zender van Joop zou er nooit komen, omdat de omroep niet als 'buitenlands' werd aangemerkt, en dus niet op de kabel mocht.

1 mei 1991 - Koninging Beatrix opent in Amsterdam het Nationaal Vakbondsmuseum.

1 mei 1992 - De EO heeft 550.000 leden bereikt en krijgt de A-status. Dat geeft de christelijke omroep het recht om meer uren uit te zenden.

1 mei 1992 - RTL Radio wordt opgericht

1 mei 1993 - Tennisster Monica Seles wordt tijdens een wedstrijd tegen Steffi Graf door een toeschouwer met een mes in de rug gestoken.

1 mei 1994 - In Nederland gaat een nieuwe loterij van start: de krasloterij. Het krasse-krasse is snel een zeer populaire bezigheid. De eerste drie weken is al een derde deel van de voorraad van 1994 verkocht.

1 mei 1995 - De publieke omroepen presenteren zich op Internet. Ze bieden in totaal 1333 pagina's aan, waarvan de TROS er 331 voor haar rekening neemt en de KRO welgeteld 1. In 1995 waren de omroepen al blij met 75-duizend hits per dag. Tien jaar later werd dat aantal zo ongeveer per minuut gehaald. Over de techniek van toen: de omroepsites waren verdeeld over drie servers die Kwik, Kwek en Kwak werd genoemd. Tien jaar later draaiden er 163 servers.

1 mei 1995 - De zoutjesfabriek Smith verkoop 15 procent meer knabbels door flippo's in de chipszakken. Er ontstaat een ware rage.

1 mei 1995 - In Nederland gaan twee nieuwe televisiezenders van start. The Music Factory (met veel videoclips) en TV10 Gold (met televisieseries van vroeger). TMF werd een succes, TV10 Gold niet. De zender met oude series zond op 31 januari 1996 voor het laatst uit.

1 mei 1996 - Ajacied Patrick Kluivert, die een dodelijk ongeluk veroorzaakte, hoort 9 maanden celstraf tegen zich eisen. De straf mag van de officier omgezet worden in dienstverlening.

1 mei 1996 - Boeren in Brabant en Limburg mogen hun velden beregenen. Dit vanwege de hardnekkig aanhoudende droogte.

1 mei 1996 - Deze winter zijn 4000 mensen meer overleden dan normaal. Oorzaken: griep en extreme kou.

1 mei 1997 - De Britten gaan naar de stembus en rekenen genadeloos af met John Major. Ze kiezen Tony Blair van de Labourpartij als nieuwe premier.

1 mei 1997 - Met een ‘landslide victory’ wint Labour de Britse verkiezingen. De partij krijgt 419 zetels, de Tories 165. Tony Blair wordt premier. De Conservatieven kiezen zes weken later William Hague (36) als opvolger van John Major.

1 mei 1998 - In Rotterdam breken rellen uit na een rustige Koninginnedag: 60 personen worden opgepakt.

1 mei 1998 - Prins Johan Friso wordt bankier bij de Amerikaanse firma Goldman, Sachs & Co. Het bedrijf staat bekend om zijn zeer hoge salarissen en bonissen, en om er te werken moet je echt een knappe kop zijn, en dat is de prins ook.

1 mei 1999 - In de Verenigde Staten is SpongeBob SquarePants voor het eerst op tv te zien. De tekenfilmserie is gemaakt door Stephen Hillenburg. Na een auditie bij Nickelodeon liet de zender weten er wel wat in te zien en gaf Hillenburg opdracht de serie te maken. Aanvankelijk zou de hoofdrolspeler SpongeBoy gaat heten, maar omdat die naam al als merk geregistreerd was, werd het SpongeBob.

1 mei 1999 - In Kollum wordt de 16-jarige Marianne Vaatstre op wrede wijze vermoord. De inwoners van het dorp zij woedend. Ze denken dat een Irakees van het asielzoekerscentrum de moordenaar is. De Irakees wordt gepakt, maar hij blijkt er niets mee te maken te hebben.

1 mei 1999 - Sinead O'Connor heeft een zusterklooster gekocht in het Franse Mariabedevaartsoord Lourdes. De Ierse zangeres, die zich sinds haar recente priesterwijding Moeder Bernadette noemt, wil er een kuuroord in vestigen en er permanent gaan wonen. 'Bisschop' Michael Cox van de Latijns-Tridentijnse Kerk wijdde de zangeres enkele dagen geleden tot 'priester' in zijn kerk. Naast het klooster zou een groot zijn, waar Maria in 1858 achttien keer zou zijn verschenen aan de veertienjarige Bernadette Soubirous.

1 mei 2001 - De verkeersregel "rechts-gaat-voor" wordt van kracht. Vanaf nu hebben fietser die op een gelijkwaardige kruising van rechts komen, voorrang. De regel moet de veiligheid van fietsers vergroten.

1 mei 2001 - Henny Stoel presenteert een beetje nerveus het acht-uur-journaal. De oorzaak van de spanning is Prins Willem Alexander die, samen met zijn verloofde Maxima, in de regiekamer toekijkt. Het stel is in de studio om een filmpje op te nemen voor het vrijgezellenfeest van prins Constantijn. In dat filmpje speelt Willem Alexander Mart Smeets.

1 mei 2001 - In Nederland wordt een nieuwe verkeersregel van kracht. Alle bestuurders die op een gelijkwaardige kruising van rechts komen, hebben vanaf nu voorrang. De regel gold sinds de jaren twintig ook al in Nederland, maar was in de jaren veertig door de Duitsers afgeschaft. Die vonden het maar lastig dat ze steeds moesten wachten op van rechts komende fietsen. Het her-invoering van de voorrangsregel wordt in 2001 ondersteund door een campagne waarin Vader Abraham en de smurfen de hoofdrol spelen.

1 mei 2001 - Rudi Carell ontvangt in Montreux een Ere Roos voor zijn gehele oeuvre.

1 mei 2001 - V8 gaat van start. De zender is te vinden op het kanaal dat vroeger Fox en nog vroeger TV 10 heette. Dit kanaal is overgenomen door SBS. Op de eerste uitzendavond toont V8 de James-Bondfilm Tomorrow Never Dies. 700-duizend mensen zien de film.

1 mei 2004 - De 23-jarige Boris Titulaer uit Venlo wint de populaire televisieprogramma Idols. Hij verslaat de 22-jarige Maud Mulder uit Nijmegen. Als beloning krijgt Boris een platencontract. In zijn woonplaats Venlo werd in vrijwel alle cafés massaal televisie gekeken, en brak na het bekendworden van de uitslag een groot feest uit. De finale werd gevolgd door bijna drieënhalf miljoen televisiekijkers.

1 mei 2004 - De Europese Unie wordt uitgebreid met tien nieuwe leden: Estland, Letland, Litouwen, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Slovenië, Malta en het Griekse deel van Cyprus. De unie bestaat nu uit 25 landen waar in totaal 455 miljoen mensen wonen.

1 mei 2004 - De Protestanse Kerk in Nederland gaat van start. De kerk komt voort uit een fusie van de Samen op Weg-kerken (Gereformeerde en Hervormde kerken en de Evangelisch-Lutherse kerk in Nederland).

1 mei 2019 - Japan heeft een nieuwe keizer: Naruhito. Hij is de oudste zoon van keizer Akihito en keizerin Michiko Shoda. Het is de 126e keizer van Japan.

1 mei 2023 - De Nederlandse Gereformeerde Kerken gaan van start. Het kerkgenootschap is een fusie van de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken. Lokaal werkten beide kerkelijke gemeenten al samen of fuseerden.

Geboren

1 mei 1830 († onbekend)
Guido Gezelle - Vlaams dichter.

1 mei 1910
Dirk Flentrop - Nederlands orgelbouwer.

1 mei 1944
Rita Coolidge - Zangeres (All Time High).

1 mei 1946
Joanna Lumley - Britse actrice die doorbrak als Purdey in de serie 'De Wrekers'.

1 mei 1954
Ray Parker Jr. - Zanger van de groep Raydio (Ghostbusters).

1 mei 1964
Yvonne van Gennep - Sportvrouw. Was ooit wereldkampioen schaatsen.

1 mei 1972
Tamara - Zangeres van Volumia.

1 mei 1986
Jesse Klaver - Politicus van GroenLinks. Sinds 12 mei 2015 fractievoorzitter voor die partij in de Tweede Kamer. Geboren in Roosendaal, opgegroeid een sociale huurwoning in de wijk Westrand. Voluit heet hij Jesse Feras Klaver. Voor- en achternaam heeft hij van zijn Nederlands-Indische moeder, Feras verwijst naar zijn Marokkaanse vader. Toen hij aantrad als fractievoorzitter zei hij: "het enige dat tussen jou en je dromen staat is je angst om te falen. Laat die angst los, en alles is mogelijk". Het was een levensles die hij van zijn moeder meekreeg.

Overleden

† 1 mei 1904 (Geb. onbekend)
Antonín Dvorák - Tsjechische componist. Hij maakte kamermuziek, negen opera's, kerkmuziek, symfonien en pianowerken.

† 1 mei 1978 (Geb. onbekend)
Aram Katchaturian - Componist. Bekend van het thema voor 'Wie betaalt de veerman'.

† 1 mei 1945 (Geb. 29 oktober 1897)
Paul Joseph Goebbels - Minister van propaganda in Nazi-Duitsland. Pleegde in 1945 zelfmoord.

† 1 mei 2003 (Geb. 25 maart 1923)
Wim van Est - Legendarisch wielrenner. Schreef in de Tour de France van 1951 geschiedenis door als eerste Nederlander de gele trui te dragen. Nog beroemder werd hij toe hij op de dag nadat hij het geel had veroverd in een 70 meter diep ravijn belandde en vervolgens met aan elkaar geknoopte fietsbanden omhoog wist te klimmen. Een horlogefabrikant legde Van Est de beroemde woorden in de mond "Mijn hart stond stil, maar mijn Pontiac liep".

† 1 mei 2023 (Geb. 17 november 1938)
Gordon Lightfoot - Canadeze zanger, componist en tekstschrijver. Bekendste liedjes van hem zijn If You Could Read My Mind en Sundown.

† 1 mei 1994 (Geb. 21 maart 1960)
Airton Senna - Formule-1-coureur uit Brazilië. Omgekomen bij een zwaar auto-ongeluk tijdens de Grote Prijs van Imola. Zijn wagen raakt van de weg en botst met 240 km per uur op een betonnen muur. Senna was drievoudig Formule-1-kampioen.

Zeezenders

1 mei 1970 - Eerste testuitzending Capitol Radio vanaf de King David: tape van BBC Worldservice.

1 mei 1970 - Veronica start met nachtuitzendingen in het weekend.

1 mei 1972 - Alfred Lagarde start bij Radio Noordzee.

1 mei